Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
302233
Sted- og lokalitetsnummer
030411-18
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Rest af høj "Troldbakken", 0,50-1,50 m h., 8-10 m br. Sænk- ning i top. Stærkt afgravet. Græsklædt i ager. Matr.nr. 2ac: Høj i skel til matr.nr. 2ad. Se denne. Konstateret sløjfet. Nu overpløjet, men lille knold kan anes i markoverfladen (okt. 1985).

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa høitliggende Terrain findes en mod N, NØ og SV afgravet Høi der skjønnes at have været ca. 8-9' høi og 60' i Tværm. Den har formentlig Stenkjerne.
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af Høj, "Troldbakken", 0,50-1,50 m. h., 8-10 m. br. Sænkning i Top, stærkt afgravet. Græsklædt i Ager.
1974
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1974
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1974
Museal udgravning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI forbindelse med nyberejsningen i den nordlige del af Vestsjællands amt kunne det konstateres, at en del C-fredede høje enten var overpløjede eller på anden måde sløjfede. De vil derfor ikke blive tinglyst. Det gælder også for denne høj med fredn.nr. 3022- 33.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,S

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links