Faktaboks

Kommune
Roskilde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302710
Sted- og lokalitetsnummer
020407-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Blodhøj", 1,5 x 8 x 15 m. Største bredde i Ø-V retning. Højsiderne afgravet både i N og S med stejle skrænter, specielt mod N. I have.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBlodhøi. Nu er den lav og flad men høit beliggende, ca. 50' i Diameter Sv-Nø. Den bestaaer øiensynlig af en Mængde større og mindre Stene. Bevoksning: 1983: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Blodhøj", lille stærkt forgravet flad Høj, nordl. Halvdel overpløjet, i Sydsiden stort Indhak. Nyplantede Graner. 1 1/4 m høj. 15 x 8 m.
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBlodhøj. Aflang høj, N-S, mål ca. 1,5x15x8 m i et mindre grønt område mellem parcelhuse, muligvis have til huset mod NØ. Området er velholdt og på højen vokser græs (slået) graner, fyr og løvbuske, så der er ret tæt. Omtrent 10 m N for højen er der lavet et kunstigt dyssekammer, med sten fra højen. Beplantningen ca 20 år gammel. Den ligger ret højt ved kant af bakke ved skråning mod S og V, det ses dog ikke nu, hvor højen er helt indeklemt i nyere parcelhusbyggeri. Omtrent 20 m til lukket vej og 80 til villavej. Højens overflade er tilsyneladende ret jævn - centralgrav antagelig bevaret og er derfor fredningsværdig. Jeg talte med beboer i hus mod NØ - gennem et vindue, han havde ikke tid til at komme ud. ** Sagsbehandlerkommentarer ** Ber. 8.10.87. Tinglyses. M.B. (F53-3539). Bevoksning: 1983: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links