Faktaboks

Kommune
Odense Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
35166
Sted- og lokalitetsnummer
080303-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: d.22/12 1874 (skænket af Fr.Rasmussen) Afmærkn.: MS (1892, kapt.Madsen). "Møllerens Høj", er en med træer bevokset høj af form som en afkortet kegle. Den ligger på flad mark, har en højde af omtrent 2,65 m. og er i gennemsnit forneden 11,00 m., foroven 5,65 m. Ligger på indhegnet plads under Lumby kom- munes sportsplads.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Bogenhøj" fredlyst. Den er 10' høj, afskaaret Siderne rundt. (33' i diam), forsynet med Sneglegang og bevoxet med Træer. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Løvtræer
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Møllerens Høj". En med træer bevokset høj af form som en afkortet kegle. Den ligger på flad mark, har en højde af omtrent 8,5 fod og er i gennemsnit forneden 35', foroven 18'. Fredl. 1874. 1953: tilstand som ovenfor. Ligger på indhegnet plads under Lumby kommunes sportsplads.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFlad på toppen. Omgivet af hække der ikke er klippet i flere år. Ligger i et lille, offentligt ejet anlæg med god udsigt ind over Odense. Slidspor mod NV. Nedskridning mod S (har meget stejle sider). Burde soigneres - den ser ikke pæn ud. Kun småting, der bør gøres. Mål: 3x12x12 m. ** Seværdighedsforklaring ** Velbevaret høj i lille park med offentlig adgang. Vejskilte sat op ved landevejen, ligger højt. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er ikke laengere skovbevokset som det staar i fredningsbeskrivelsen .Det er nu ryddet for alle traer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links