oversigt, set fra øst
.
oversigt, set fra SV
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
302621
Sted- og lokalitetsnummer
010202-145
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dekl. tingl. 23/12 1890 (Gdr. Lars Nielsen) Høj "Bregnebjerg", ca 3,5 x 20 m, på bakke, østre side delvis skredet i grusgrav, nu delvis eftergroet. Sænkning mod SV. Græsklædt med buske i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå den her til lodden hørende del af Bregnebjærgene ligger tvende [sb.145-146] anselige høje, af hvilke den østre [sb.145] har en særdeles smuk toppet form. Denne er 240' i omkr.,.... Bevoksning: 1989: Græs
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Bregnebjerg", ca. 3,5 x 20 m, paa Bakke. Østre Side delvis skredet i Grusgrav, nu delvis eftergroet. Sænkning mod SV. Græsklædt med Buske i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMærkesten knækket
1942
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSyner på afstand, f.ex. fra offentlig vej i S, af langt mere, end den er, idet den ligger på top af en ganske høj, udsparret jordsokkel, hvis konturer går i et med højene, der derfor virker som 5-6 m høj. Dog er rimeligt markeret højfod ca. 3 m under toppen. Her er tværmålet ca. 20 m. Højen og jordsoklen græsklædt med lave urter. I østsiden af soklen en inaktiv grusgrav, hvis skrænt dog ikke berører højens fod. Blå korts angivelse af, at østsiden af højen er skredet ned heri må derfor betragtes med nogen skepsis. I grusgraven er henkastet et mægtigt markstensdepot, der, de det kan ses fra vejen i S, må betegnes som skæmmende og dermed i strid med § 53. Det kan dog sløres ved begrænset beplantning. Ved jordsoklens SØ-fod står et føderør for et markvandingssystem, delvist indgravet i sokkelfoden og absolut ikke iøjnefaldende. ** Seværdighedsforklaring ** Sammen med 3026-20 særdeles seværdig og på grund af sit høje terrænleje synlig viden om. Kan dog fuldt ud nydes fra offentlig vej i S og er ikke offentligt tilgængelig. ** Sagsbehandlerkommentarer ** Naturfredningskendelse: Tilplantning med frugttræer el. nåletræer må ikke finde sted. Henkastning af affald må ikke finde sted, 15/7 1969 (O fn 1926/67), vht. jnr 3755/63. Bevoksning: 1989: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links