Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
442728
Sted- og lokalitetsnummer
070203-48
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En høj, 18 m lang i Ø-V, 10 m bred i N-S. Nordlige halvdel bortgravet. Siden mod nord stejl, men tilgroet. Iøvrigt be- vokset med græs og bøgetræer i ager.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid(9-20) Mindst dette Antal Høie [sb.37-48] huskedes det at der havde ligget paa denne Lod. Fra en af dem skriver sig Mus. N. 11786. Ved Diget er der endnu bevaret et Stykke af en Langdysse [sb.47] med Retning: Øst-til-Nord - Vest-til-Syd og et Stykke af en rund Høi [sb.48]. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn høj. 18 m lang i ø-v, 10 m bred i n-s. Nordlige halvdel bortgravet. Siden mod nord stejl, men tilgroet. Iøvrigt bevokset med græs og bøgetræer i ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjrest. Største diameter i Ø-V p.g.a. at højen er bortgravet i N. Største højde også i N. Bevokset med bøgetræer og græs. Der pløjes i N helt ind til højfod. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links