Fortidsmindet set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
40166
Sted- og lokalitetsnummer
090427-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,75 x 8 m, med 4 randsten. Bevokset med træer, i sko- ven Bremerhave.

Undersøgelseshistorie

1960
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Kan, trods grundig eftersøgning, ikke lokaliseres i gammelt stormfaldsområde med mange gamle rodvæltere, højt græs (tildels i meterhøje tuer), brombærkrat og granplantning af 1,5-3,0 m høje træer. Det er dog hævet over enhver tvivl, at der må være tilplantet ulovligt på højene (forudsat disse endnu eksisterer9, da grantilplantningen ikke har nogen lysning stor nok til at rumme en høj. Se også 4016:7. Forsøgt lokaliseret ved henvendelse først til Brahetrolleborg Godskontor, forgæves, derefter til pens. skovfoged H. Larsen. Denne mente at vide, hvor "højen" var, men ved påvisning d. 22.12.83 sammen med H.Larsen, viste "højen" sig at være en vistnok naturlig, stenbestrøet højning (dog måske en helt ødelagt megalitgrav) i skellet mellem den ovennævnte, yngre grankultur og en ældre grankultur i N. Nogen lave småhøje, som 4016:6 og :7 iflg. fredningsteksten skal være, havde skovfodeg larsen aldrig set eller hørt tale om i denne del af skoven. Højene har således ikke kunnet lokaliseres. Mål: Ingen mål.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerLav gravhøj liggende på skovrydningsareal med små grantræer og træstubbe. Mulige randsten, men generelt mange sten i området.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links