Fortidsminde set fra syd
.
Fortidsminde set fra øst
.
Fortidsminde set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
40164
Sted- og lokalitetsnummer
090427-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 4016-4, 5, 3. Tingl.:15/11 1911, pastor R.A. Dahl. 1/4 1948 Afmærkn.: MS 1921, Th. Thomsen. Anselig rundhøj, ca. 4-4,5 x 28-29 m. Stærkt omdannet. Op ad siden en sti, i S-siden er der et godt stykke over foden et stort og bredt indsnit, med stensatte vægge. 1,25-1,75 m over foden er der næsten helt rund om højens sider et ind- til 0,80 m h., moderne stenhegn. 45-50 delvis skjulte rand- sten. Græsklædt, med en krans af større træer og krat, i ager.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1911
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMeget stor, monumental høj, antagelig megalitisk. På fælles grønning i parcelhuskvarter der omgiver højen helt og forudsætter § 53-dispensation. Højen er stærkt omformet som udsigtshøj i lystanlæg. I ca 2 m's højde er den udformet som en helt omløbende, stensat terrasse, hvis stensætning dog - især i N - er meget ødelagt som følge af færdsel/leg/hærværk, idet stenene herfra ligger nedvæltet på den omgivende plæne. Over terrassen anes endnu en terrassering umiddelbart under højens top, der formentlig har stået som udsigtsplatform med nu længst forsvundne bænke. I højfoden ses højen rundt adskillige store sten (>0,6 m), der kan være randsten i en megalithøj eller meget store fodrandsten i en bronzealderhøj, men som dog også kan være sat i forbindelse med højens ændring til lystanlæg. Bevokset med store, gamle elmetræer i krans på den nedre terrasse. Mål: 4,7x28,7x26,5 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ualmindelig stor, monumental høj. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
1984
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Museal restaurering - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2009
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links