Oversigt fra vest- nordvest
.
Oversigt fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1603125
Sted- og lokalitetsnummer
110602-72
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest. Meget afgravet og med ujævn oveflade. Tidl. C-høj lyst i 2000 med flg. Fredningstekst: ***************************************************** Høj, 1,8 m høj, diameter 11 x 15 m; største længde i Ø-V. Højtoppen er affladet, og de østlige og nordlige højsider er afgravede. Beliggende på gårdsplads.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Stærkt afgravet imod Ø, står nu her med planeret, græsgroet side. Også afgravet mod V. I 1972 blev på højtop nedgravet en flagstang, herved stødte ejeren på en større, flad sten højst 1/2 m. under nuv. overflade. Efter oplysningerne må det have været overligger til stenkiste. Stenen ligger nu ved siden af flagstang. Først i 70'erne blev der placeret et feriehus op til højens S-lige højfod. Da det drejer sig om en C-høj, bør der ikke rejses sag. Bevoksning: 1980: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt høj beliggende ved gård. Mod syd og vest gårdsplads og markvej, mod nord græsplæne, vrd østsiden omtalte hytte.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links