Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
32249
Sted- og lokalitetsnummer
030313-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Langhøj orienteret NØ-SV, 1 x 15 x 12 m. 1 formodet randsten i SV. I have.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Christian Vilhelms Høj" er ligeledes utilgængelig paa Grund af Krat. Maaske en ødelagt Langdysse. Højen er aflang i Retning N-S, ved nordlig Ende ligge en Del løse Stene uden Orden. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Tjørnehøj", aflang Højning, 15 x 12 m, 1 1/2 m høj, mod S. Stensætning, i Have.
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Tjørnehøj". C-fredning. Langhøj NØ-SV (i have). Noget uregelmæssig højning, mål ca.1 x 15 x 12 m. med diffus fod undtagen mod V, hvor der er et sekundært stengærde. Anvendes som græsplæne og der er en trætrappe op i V-siden, gyngestativ på toppen, hvor der er cementfundamenter til gyngen (tidligere flagstang). Omtrent 0,5 m. fra stengærde mod VNV er et havehus/legehus og 3 m. mod Ø et aflangt større blikskur. Jeg har ikke bedt ejer om at fjerne noget, da det drejer sig om en C-høj i have. I stengærdet mod SV er en større sten, muligvis en randsten - sagde til ejer, at den ikke måtte fjernes, hvad han havde planer om. Hans kone er dagplejemor og højen anvendes som legeplads. Den ligger i et småbakket landskab ca. 50 m. fra landevej. Ejeroplysning på skema. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningLanghøj orienteret NØ-SV, 1 x 15 x 12 m. 1 formodet randsten i SV. I have.
1985
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links