Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201857
Sted- og lokalitetsnummer
140117-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 6 x 0,5 m. Lyngklædt. Halvt beplantet med graner.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGenberejst . Højen forefindes om ikke i bedste velgående så dog ubeskadiget men gemt i tæt gyvel. Denne høj er 12.11.81 set af HRK. Ca 10-15 m N for den ligger en lille dynge overjord - det er den, der beskrives i HRK's tekst, indledende del. Omgivelserne Ø for højen er tilplantet med gran. Påtale heraf undlades. Der er altså ikke, som HRK skriver til sidst på skemaet, sket nogen forveksling ved fredningen. Den fredede høj eksisterer uskadt omend i ret miserable omgivelser, forvirringen skyldes at HRK har blandet den lille overjordsbunke ind i beskrivelsen. Bevoksning: 1988: Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFormodes fundet - dog uden graner. Bevokset med krat og løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links