Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201845
Sted- og lokalitetsnummer
140117-31
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,5 x 6 m. Lyngklædt, på bakke med eng. Storslået udsigt.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorUafklaret - helt dækket med enebær. Naturlig bakke med lille lav rundhøj på toppen. JGB 11.12.86: HRK synes at have været på en forkert position - og i hvert fald ikke på den, hvorpå højen er afsat på 4-cm kortet. I det omtalte enebærkrat (det eneste i stor omkreds) ses spor efter adskillige ældre gravninger og en lille bygning, men absolut ingen høj. Højen er vistnok lokaliseret på ryggen af en landtunge der i N og S afgrænses af to erosionsslugter. Landtungen er tilplantet med nu 20-30-årige graner, umiddelbart Ø for denne granplantning anes højen (lidt tvivlsomt) som en svag højning helt dækket med mere end mandshøj gederams. Fredningstekstens målsangivelse synes at passe rimeligt. Højen har ingen landskabelig virkning, og den flotte udsigt kan (p.g.a. granplantningen og anden vegetation) ikke længere nydes fra højen.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links