Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201817
Sted- og lokalitetsnummer
140114-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 20 x 2,5 m. Græs og lyng med enkelte graner på lille hedestrækning ved ager og plantage.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen tager sig godt ud, naar den sees i Afstand, men naar man kommer nærmere til den, saa sees det straks, at den er gjennemrodet af Ræve og gjennemgravet af Mennesker. Det store Brud fra Øst til over Højens Midte er saa dybt, at en fuldstændig Undersøgelse maa antages at have fundet Sted. Den har mistet sin Fyld mod Øst og Nordøst enten ganske eller tildeels, men det maa være længe, da Brudet er og længe har været lynggroet ligesom den tiloversværende Rest. Fylden er blandet, men dog meest god Jord og uden iblandede Steen. Der sees ingen Steen paa Pladsen og heller ingen ved Højens Fod. Bevoksning: 1981: Nålekrat/-træer
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAnselig rundhøj - rævegange overalt mest i top. Talrige små og store kratere (alle tilgroede=ræve+udkastede grave). En stor grøft fra øst til centrum 1x8x3 m. Bevoksning: 1981: Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden graner. Bevokset med ege- og bøgetræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links