1
.

Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
1813128
Sted- og lokalitetsnummer
140603-109
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 4/9 1890. Kjøbt. Afmærkn.: MS, på top. Lyngklædt høj med lave buske, i ager. 2,30 x 15 m. Højfoden lettere afpløjet hele vejen rundt, kraftigst i vest, hvor lidt af siden er skredet ud. I foden ses hist og her sten, rimeligvis randsten. I nord- siden rævegrav. I toppen mindre krater med åbning mod NØ, diameter 2 m, dybde ca. 0,25 m. Ubetydelige ujævnheder. Iøvrigt velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1890
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blåt kort. Tæt overgroet med krat af lave løvbuske over nøgen bund. Nederst på V- og S-side dog græsklædt uden buske. Fritliggende i ager. Monumental placering af højt på bakke, synlig viden om. ** Seværdighedsforklaring ** Sammen med 1813-127 en ret seværdig gruppe. Ikke offentligt tilgængelig, men fuldt synlig fra offentligt tilgængelig, privat skov i afstand i S. Bevoksning: 1989: Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden sten i foden. Bevokset med græs og lidt krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links