Oversigtsfoto fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1813123
Sted- og lokalitetsnummer
140603-106
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenlægning/stensamling, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Græs- og lyngklædt høj i ager. 1,30 x 11 m. I toppen fladt kra- ter, diameter 2,30 m. N.-foden står nogenlunde urørt bortset fra mindre plovbeskadigelser. Ø.- og S.-fod bortgravet. Herved er navn- lig i Ø.-siden, en del store sten blevet synlige. Mellem tre af disse (i ØNØ) ses en hulning ind i højen. Højoverfladen ujævn. Den vestlige fjerdedel af højen overpløjet efter fredningslovens ikraft- træden. Herved er nogle hoved- til favnstore sten opbrudte.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1890
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorForm som beskrevet på blåt kort. En del af blå korts sten synlige ved fod. Hertil også sten i højoverfladen hist og her. Rævegrav i centralkrateret. Græsklædt med 2 små graner på top. Fritliggende i ager. ** Seværdighedsforklaring ** Ret nydelig høj, velformet. Ikke offentligt tilgængelig, men fuldt synlig fra offentligt tilgængelig, privat skov i N og V. Bevoksning: 1989: Græs og Nålekrat/-træer.
2010
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Et par store sten syd for krater. Højen er græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links