Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
1813126
Sted- og lokalitetsnummer
140603-108
Anlæg
Stensætning, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 4/9 1890. Kjøbt. Afmærkn.: MS, anbragt midt i anlægget. Stenkreds inden for hvilken ganske flad, græsklædt højning, i ager. Stenkredsten består af favnstore og lidt mindre, tætliggende, sten og har en diameter af 12,80 m. Kredsen ses bevaret om det meste af V.-halvdelen samt på et stykke i ØSØ; på de øvrige stykker er kred- sen muligvis tilstede men jorddækket. Inden for stenkredsen ligger mange sten, favnstore og større, enkelte meget store. Flertallet af disse synes at danne en noget forstyrret stenramme på højningens N.-halvdel. Stenrammens længderetning VNV-ØSØ, dens længde ca. 6 m, bredden ca. 3 m. Aflysning af sløjfet stenkreds: Aflysningsdokument: 15/7-1992. ******************************

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1890
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Stensætning

Stensætning er en fællesbetegnelse for forskellige menneskeskabte konstruktioner af sten. De stammer fra store dele af oldtiden begyndende med bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.). En stensætning kan eksempelvis være en del af et gravanlæg, en randstenskæde omkring en gravhøj eller en række af sten stående på en linje. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links