Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
1813127
Sted- og lokalitetsnummer
140603-110
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 4/9 1890. Kjøbt. Afmærkn.: MS, på top. Lyngklædt høj i ager. 2,25 x 14 m. På højens østside lave buske. Foden afpløjet i næsten hele omkredsen; herved er enkelte sten blevet synlige. Ubetydelige ujævnheder. Iøvrigt velbevaret. På højtoppen ligger fire store sten, som synes uden forbindelse med højen.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1890
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blåt kort. Kunstig rævegrav i S-side (iflg. ejer anlagt af foregående ejer). Ægte rævegrav ved V-fod. Heri ses 5 sten på række, næppe randsten, snarere en opstabling for at blokere indgangen. Krat af lave løvbuske over nøgen bund overalt. Fritliggende i ager. Monumentalt beliggende højt på bakke. 28. april 1992. Ejer oplyste, at han sammen med sine hunde havde været ude at lede efter den kunstige rævegrav, men at han ikke kunne finde den. Han lovede, at hvis han fandt den, ville den IKKE blive brugt mere. Margareta Bekmose ** Seværdighedsforklaring ** Sammen med 1813-128 en ret seværdig gruppe. Ikke offentligt tilgængelig, men fuldt synlig fra offentligt tilgængelig, privat skov i S. Bevoksning: 1989: Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Kunstig rævegrav ses ikke. Stenene på toppen er groet til. Højen er græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links