Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1813130
Sted- og lokalitetsnummer
140603-157
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lyngklædt høj i hede. 1,40 x 14 m. Toppen flad (muligvis bortgravet). Topfladens diameter 5 m. Rundt om højfoden er gravet eller pløjet en rende. Enkelte ujævnheder. Iøvrigt velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSmst. [Som Sb. Nr. 155, Søgaard.] Lyngklædt høj i hede. 1,40 x 14 m. Toppen er flad (muligvis bortgravet). Topfladens diam. 5 m. Rundt om højfoden er gravet eller pløjet en rende. Enkelte smaaujævnheder. Iøvrigt velbevaret. [[Fredet]]
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjden overvurderet på blåt kort. Tværmålet korrekt. En del unge løvtræer og -buske på højen. Nøgen bund.´Beliggende i bredt, lysåbent løvskovsbælte mellem gammel granplantage i S og ager i N. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Offentligt tilgængelig i privat skov. Parkeringsmulighed på offentlig vej i S i nogen afstand. Bevoksning: 1989: Løvtræer.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Renden omkring højen er dog ikke synlig. Ingen vegetation.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links