oversigt, set fra SV
.
oversigt, set fra vest
.
oversigt, set fra ØNØ
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322538
Sted- og lokalitetsnummer
020606-29
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Til matr. nr. 1 d (Dyrehaven) Høj, 1 x 10 m; nyplantede graner. Beplantning tilladt.

Undersøgelseshistorie

1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 x 10 m, nyplantede Graner. [j.nr.515/44]. Beplantning tilladt.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, mål ca 1x10x10 m, med ret flad top ellers rundet og hvælvet. I højens kant ses en større sten mod V, fra fodkreds? Der ligger flere stormfældede graner og kvas på højen. Den ligger ca 900 m fra landevej mod N og 600 m fra motorvej mod S, nær skovbryn mod SV. Placeret højt på en mindre morænebakke, nær et moseområde mod Ø. Bevoksning: 1982: Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links