Oversigt - fra N
.
Stenkrans - fra Ø
.
Stenkrans - fra V
.

Faktaboks

Kommune
Egedal Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312846
Sted- og lokalitetsnummer
020212-160
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 1950 f.Kr. - 500 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3128:46 Rundhøj. 10 x 10 m, højde ca. 1,2 m. På højens overflade ses 14 sten og ved foden én sten.

Undersøgelseshistorie

2017
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiRundhøj beliggende på et lille plateau over Ellebækken også kaldet Grønsø Å i Edelgaves park. Højens største diameter er ca. 10 m og højden op til ca. 1,2 m. På højens overflade ses 14 sten og ved foden én sten. Bevokset med flere ahorn. Velbevaret.
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links