Nærliggende sten - fra S
.
Oversigt - fra V
.
De to sten med inskription - fra S
.

Faktaboks

Kommune
Egedal Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312845
Sted- og lokalitetsnummer
020212-161
Anlæg
Militærvæsen, uspec undergruppe, Nyere tid (dateret 1916 e.Kr. - 1916 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3128:45 Militær markeringssten. Markeringssten for 3. Batteri / 2. Artilleriafdeling. Stenen er 24 x 24 cm stor og 172 cm høj. På forsiden er indhugget en inskription samt dekoration. Øverst ses en eksploderende artillerigranat og herunder teksten: "2. A.A." og "3 BTR" samt årstallet "1916". Nederst ses endvidere et par korslagte kanoner.

Undersøgelseshistorie

2017
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiMarkeringssten for 3. Batteri / 2. Artilleriafdeling som i 1916 kan have haft lejr / batteri ved Edelgave. Stenen er vel i så fald flyttet til Edelgaves park i forbindelse med sløjfning af lejr / batteri. Stenen er oprindelig én af mange ledstolper, som står og har stået ved indgangene til Edelgaves enemærker. Stenen er så genbrugt som militær markeringssten. I den forbindelse er øverst på stenen indhugget, hvad ser ud til at være et symbol på en eksploderende artillerigranat. Derunder ses: "2. A.A." og "3 BTR" samt "1916". Nederst endvidere et par korslagte kanoner eller lignende.
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links