Fortidsmindet set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
41155
Sted- og lokalitetsnummer
090429-18
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Enemærket. Rundhøj, antagelig oldtidshøj, på højning i ter- rænet, 1,5-1,8 x 10-11 m; siderne går forneden jævnt over i terrænet. På sydsiden flere randsten. 5-6 større sten tæt ved højen er muligvis borttagne randsten. Bevokset med enkelte birke og underskov, i skov.

Undersøgelseshistorie

1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, vistnok omtrent rund, på naturlig banke. Beplantet med eg (6-8 m høje), hvorunder et mere end meterhøjt, tæt krat af brombær. Præcis afgrænsning af højen kunne derfor ikke fastslås, og de opgivne mål må anses for omtrentlige. Randsten(?) kunne konstateres i V. Mål: 1,8x10x10 m. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links