Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
22157
Sted- og lokalitetsnummer
141104-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 15 m. Overfladen ujævn efter plantninger. En fjerdedel bortgra- vet. Bevokset med gran i plantage.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af en Høj, Eskerod B, Hornslet S, Østerlisbjerg H, Randers A. Resterne af Højen ligge nu i en Granskov, men for 30 Aar siden var Højen dyrket paa dens vestlige Halvdel, hvor nu staa store Gran. Den østlige Halvdeel har været bortført i lang Tid, og her staa nu store Bøge. Fodstenene, hvoraf et Par Stykker sees, have været større Koltringer. Bevoksning: 1988: Nålekrat/-træer
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1½ x 15 m. Overfladen ujævn efter Plantningen. Med Gran i Plantage. 1/4 bortgravet.
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Længde i N-S. Overfladen og siderne ret ujævne. Næsten ufremkommelig p.g.a. vegetationens tæthed og faldne grene. Tilsyneladende tidl. noget afgravet i østsiden. Genbesigtigelse 1.6.1988: Der er for nylig tyndet ud i beplantningen og de omhuggede træer ligger på højen. CHB Bevoksning: 1988: Nålekrat/-træer
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er helt dækket af små grantræer, birk, ahorn, krat, bregner mm.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links