Oversigtsfoto set fra V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
22158
Sted- og lokalitetsnummer
141108-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 21 m. Bevokset med bøge. Mindre overfladiske brud i hvilke der ses et lag sten under højens overflade. Smuk høj.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Vosnæsgaard, Skjødstrup S, Østerlisbjerg H, Randers A. Denne Høj er begroet med store Bøge. Den har Spor af et mindre og overfladisk Brud, hvoraf er udkastet en Deel større Haandsteen. Højen synes forresten at være dækket af med Brosteen tæt under Overfladen og flere af dem ere synlige. Højen er noget længere fra Sydøst til Nordvest, men om den er bygt saaledes fra Begyndelsen er uvist. Bevoksning: 1982: Løvtræer
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 21 m. Bevokset med Bøge. Mindre Overfladiske Brud i hvilke der ses et Lag Sten under Højens Overflade. Smuk Høj.
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Længden i Ø-V. Højden målt fra N. Toppen affladiget og noget ujævn. 2 muligvis 3 randsten mod Ø og en randsten mod NØ samt mod syd. En del mindre sten er spredt over højen. Natur: 3 rodvæltere ved nordlige højfod samt en på sydlige højside. Skovbrug: Et kraftigt, ret frisk traktorspor fører fra øst op på toppen af højen. Ny aftale: Aftalt at traktorspor påfyldes og jævnes med jord inden 1.1.1983. Bevoksning: 1982: Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, gamle ahorn samt meget tæt opvækst af små bøg og ahorn.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links