Oversigtsfoto set fra N
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
22159
Sted- og lokalitetsnummer
141108-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 13 m. Bevokset med graner i plantage. I overfladen ses en del sten. I Ø, NØ og N ses små randsten.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Vosnæsgaard, Skjødstrup S, Østerlisbjerg H, Randers A. Højen er begroet med store Bøge og synes ubrudt. Dens Fodsteen ere store Koltringer og enkelte sees mod Øst, Nordøst og Nord. Den er afdækket med Brosteen som sees hist og her i dens Overflade. Bevoksning: 1982: Løvtræer
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1½ x 13 m. Bevokset med Graner i Plantage. I Overfladen ses en Del Sten. I Ø, NØ og N ses smaa Randsten.
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Længde i N-S. Højden målt fra NØ. En randsten bevaret i hhv. N og Ø. En del mindre, løse sten ligger spredt over højen. Fremstår pænt med løvtræer i den ellers tætte granskov, der går helt op til højfoden. Bevoksning: 1982: Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er tæt bevokset med træer bl.a. birk og gran.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links