Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
42269
Sted- og lokalitetsnummer
070103-19
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,80 x 9 . Hul i top, diam. 2 m, delvis opfyldt med min- dre sten. En krans af mindre sten om foden, tildels i dobbelt række, kan dels ses, dels føles under skovbunden. Beplantet med gran, i skov.

Undersøgelseshistorie

1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLille, rund Høj, 1 m. høj ca. 10 m. i Tværmaal. En Krans af mindre Sten om Foden kan dels ses, dels føles under Skovbunden. I toppen af flad Fordybning. - Sikkert en lille Runddysse. - Træbevokset i Skov. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 0.80 x 9 m. Hul i top, diam. 2 m, delvis opfyldt med mindre sten. En krans af mindre sten om foden, tildels i dobbelt række, kan dels ses, dels føles under skovbunden. Beplantet med gran, i skov.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFarnæs skov. Gravhøj. Som beskrevet på blåt kort, men hullet i toppen er temmeligt opfyldt med jord og vissent løv. Ca. 2 m fra randstenskæden i NØ ses 1 ca 0,3 m stor sten. film: 003:27:27 - overstreget på berejserblanket. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet. I alt 31 synlige sten, 20-50 cm store.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links