Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
180716
Sted- og lokalitetsnummer
130102-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Fladhøj", 2 x 15 m, fuldstændig deformeret, idet den er afskåret i en firkant med stejle sider og foroven plane- ret; der har været have på plateauet. Græs i ager. Højen meldt sløjet til RAS d. 4/2-1991. Det er konstateret, at højen er overpløjet. *******************************************

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid...Af disse Høje [høje i Dommerby sogn] findes 3 [sb.4,5 og 6] paa den høje Agermark Nord for Kirken. Den vestligste [sb.4] kalders Fladhøj, de ere middelstore. Der er vid og smuk Udsigt derfra ud over Fjorden til Salling.
1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. "Fladhøj" (Strandgaard). Højen, der har været stor, er dels udpløjet, dels sløjfet. Der er fundet Sten, men ingen Oldsager. Beseet og ikke maalt. Diameteren er endnu stor. Højden c. 1,50 M.
1946
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Fladhøj". 2 x 15 m. Fuldstændigt deformeret, idet den er afskaaret i en Firkant med stejle Sider og foroven planeret, der har været Have paa Plateauet. Græs i Ager.
1991
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVed besigtigelse konstateredes at højen er overpløjet.
1991
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,D

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links