Højgruppen set fra V
.
Oversigt set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181249
Sted- og lokalitetsnummer
140604-54
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stor, græsklædt høj i ager. 3 x 16 m. Vestlige fod og vestlige side let for- gravet i gammel tid. Toppen fuldstændig bortskåret af gamle, uregelmæssige nedgravninger.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDen er Nabohøj til Glenshøj [sb.nr. 53], og mellem dem løber en gl Hulvej, og nogle faa Favne sydligere mellem de mindre Høje sees ligeledes en meget gl og stærkt slidt Hulvej, der har Retning efter Kongsvad vest for Glenstrup Sø (Jævnfør Torsøhøje ved Grenaa og fl Steder). Højen er klædt med Lyng. Den har et Brud fra noget paa Siden til henimod Toppen. Brudet er 14' bred og 1' dyb, og har ingen videre Betydning. Højen er bygt af Muld og har en smuk Form. Dens Fodsteen sees ikke.
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor, græsklædt høj i ager. 3 x 16 m. V-fod og -side let forgravet i gammel tid. Toppen fuldstændig bortskaaret af gamle, uregelmæssige nedgravninger. Tingl 7/5 49[[Fredet]]
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links