oversigt, set fra NV
.
oversigt, set fra ØNØ
.
oversigt, set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30266
Sted- og lokalitetsnummer
010202-195
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Grønshøj", 2,5 x 25 m. Affladet top. Afpløjet langs foden. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNord for gården ligger en større høj "Grønshøj" eller "Munkehøj" kaldet, hvis top er planeret til udsigtsplads. Foden er noget udpløjet, en stenkreds, der har omgivet den, er opbrudt. Højen er ved gårdens salg fra Svanholm gods forbeholdt det offentlige. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Grønshøj", 2,5 x 25 m: affladet Top. Afpløjet langs Foden. Græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blå kort. Dimensioner kunne dog ikke kontrolleres p.gr.a. tilgroning. Tæt besat med lave, knudrede tjørne med bund af knæhøje urter. Delvist overgroede markstensdepoter langs fod overalt. Om højfoden udsparret et 4-6 m bredt, firesidet parti, hvorpå er plantet spredtstående buske af diverse arter (fra hybenrose til solbær) samt spredte lærketræer, nu godt 1/2 m høje. Bunddække af græs. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig. Synlig fra privat fællesvej i S. ** Sagsbehandlerkommentarer ** 18.12.89. Skovfoged hansen oplyser, at der intet er plantet. Der er kun tale om selvsåning. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links