Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30264
Sted- og lokalitetsnummer
010202-227
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca 1 x 10 m. En vej fører hen over østenden. Træbevok- set i skov.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLavt tæt nv. for denne [sb.226] ligger en meget mindre knold, der også synes at være opkastet ved menneskehånd. [Denne tekst er fra Krogstrup sognelæg sb. 41]. Bevoksning: 1989: Løvtræer og Nålekrat/-træer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 1 x 10 m. En Vej fører hen over Østenden. Træbevokset i Skov.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRøse eller rydningsdynge. Bygget af hovedstore og lidt større sten, hvoraf ganske mange ses i overfladen og i det afslidte vejspor gennem midten. Bevokset med 2 gamle nåletræer på V-siden. En gammel bøg ved Ø-fod. På Ø-siden også lidt bøgepur. Beliggende i skel mellem bøgeskov (i Ø) og nåleskov (i V). Langs skellet er der kørt med traktor i N-S-retning hen over midten af højen, der derfor her er slidt ned til en højde af ikke over 1/2 m. Overfladen lige V for vejsporet indtil 30 cm over vejsporets bund. Færdselen bør påtales og bringes til ophør. 18.12.89. Møde med skovfoged hansen. Han lovede at flytte vejsporet. 9.1.90. Vejsporet flyttet. Det udtrukne material lagt tilbage på højen. MS.sten opsat ved højfod. ** Seværdighedsforklaring ** Aldeles useværdig, men meget instruktiv for fagfolk som typeeksempel for Hornsherreds ganske mange røser. Offentligt tilgængelig i privat skov. Parkeringsmulighed i stor afstand på privat vej. Bevoksning: 1989: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links