Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
37076
Sted- og lokalitetsnummer
200201-22
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Gram, art.55, kortbl.9, parcel 199/25. Høj, 3,5 x 19 m, med stejle sider. Toppen affladet, nord- og nord- vestsiderne noget afgravet; rævegrav i en 0,5 x 2 m stor fordyb- ning. Græsgroet i overlægens have.

Undersøgelseshistorie

1926
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj, 3.50 x 19 m. Toppen stærkt afgravet uden dog at vise dybtgaaende Beskadigelse. I Sydsiden en mindre Udgravning til Anbringelse af en Bænk. Mindre Ujævnheder hist og her paa Siderne. I det hele dog velbevaret. Bevokset med Graner i privat Have.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,5x19 m, med stejle sider. Toppen affladet, N og NV-siderne noget afgravet, rævegrav i en 0,5x2 m stor fordybning. Græsgroet i overlægens have.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links