højen set fra vest
.
højen set fra øst
.
højen set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
37074
Sted- og lokalitetsnummer
200201-31
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Gram, art.520, kortbl.9, parcel 484/44. Høj, 3-3,5 x 17 m, i toppen et mindre hul, ellers uskadt. Træbevokset i ager og græsning.

Undersøgelseshistorie

1926
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj af smuk, kuplet Form, 3-3.50 x 17 m. Et lille rundt Hul af ringe Betydning i Toppen. Iøvrigt uskadt. Tæt tilgroet med Bjergfyr i Ager.
1944
Museal besigtigelse - Haderslev Museum
1944
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Haderslev Museum
1944
Museal besigtigelse - Haderslev Museum
1944
Genstand givet til museum - Haderslev Museum
1944
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1944
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUlovlig gravning i høj foretaget af tysk militær. I forsøg på at genoprette nedskredne højsider fandtes en stendynge med et bronzesværd.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3-3,5x17 m, i toppen et mindre hul, ellers uskadt. Træbevokset i ager og græsning.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links