Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Fredericia Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33112
Sted- og lokalitetsnummer
170504-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Høghøj", 3,3 x 15 m, træbevokset. Den har en lidt uregel- mæssig udlinje på grund af tæt tilpløjning. Omtrent midt på top- pen er en 1 x 2 x 3 m stor nedgravning med mindre udgang. Ret stejle sider.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa flad Mark ligger en rund Høi, 45 F. i Tværmaal og 10 F. i høi. Høien er bevoxen med Træer, og dens Kjærne [?] er en Del beskadiget.
1910
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Høghøj", 3,3 x 15 m, træbevokset. Den har en lidt uregelmæssig udlinje på grund af tæt tilpløjning. Omtrent midt på toppen er en 1 x 2 x 3 m stor nedgravning med mindre udgang. Ret stejle sider.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Høghøj". Høj. Anselig. Overflade ujævn. I midten hul, ca. 1x2x3 m. efter nedgravning. Højens omrids uregelmæssigt p.g.a.pløjning til og på rand, nogen grænse overholdes altså ikke. Stærkt bevokset med krat og træer samt ligger i dyrket mart. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: træer, krat. Foto: f, 04, neg.nr. 19, set fra V. S/H, 04, neg.nr. 34, set fra V. Flyfoto S4015-F153/072.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links