Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Fredericia Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33113
Sted- og lokalitetsnummer
170504-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,5 x 24 m, træ- og kratbevokset i ager. Den har uregelmæssig overflade med afgravede sider, der står skråt op i en ca. 2 m høj skrænt. På overdelen er til- groede gange op mod en 1,5 m højt hævet, 4 m bred top, ligeledes afgravet. I N- og S-delen to ovale nedgrav- ninger, 0,5 x 3 m store.

Undersøgelseshistorie

1837
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTæt Øst for foregaaende [sb. 13] ligger en større, rund Jordhøi, hvis Ydre er stærkt beskadiget ved Udgravninger, Anlæg af Gange og Beplantning, midtgraven er ikke forstyrret. Om [sb.] Nr. 13 og 14 se Skriv. 1837 i Ant. top. Arch.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Loddenhøj", 3,5 x 24 m, træ og kratbevokset i ager. Den har uregelmæssig overflade med afgravede sider, der står skråt op i en ca. 2 m høj skrænt. På overdelen er tilgroede gange op mod en 1,5 m højt hævet, 4 m bred top, ligeledes afgravet. I n-s.delen to ovale nedgravninger, 0,5 x 3 m store.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Loddenhøj". Tilstanden uændret siden sidst beskrivelse. Det kan tilføjes, at der pløjes helt ind til fod samt at højen er stærkt tilgroet af krat og træer. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, affladning af top, randbeskadigelser, hul i top. Bevoksning: Træer, krat. Foto: F, 04, neg.nr. 21, set fra S. S/H, 04, neg.nr. 35, set fra S. Flyfoto S415-F153/076.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links