Faktaboks

Kommune
Middelfart Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
36131
Sted- og lokalitetsnummer
080219-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En lille høj, 10-12 m i tværmål, 1,50 m i højde. En gravning er foretaget om højmidten, især i vest, nord og øst, men selve midten er ikke udgravet, da der her står et stort fyr- retræ; højens overflade og sider er en del forgravet. Højen er lagt på toppen af en lille naturlig højning; i gammel granplantage. 1989: punktet korrigeret på målebordsblad.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLigeledes. [Lav, mindre Høi beplantet med Gran.]
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lille høj i gammel granplantage. Højen er lagt på toppen af en lille naturlig højning og måler 10-12 m i tværm., 1.50 m i højde. En gravning er foretaget om højmidten, især i vest, nord og øst, men selve midten er ikke udgravet, da der her står et stort fyrretræ. Højens overflade og sider er en del forgravet.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen ligger yderst på en bakketop, der falder voldsomt mod S. Derfor svær at afgrænse. Ligger i ryddet terræn, der skal beplantes i foråret 1985. Der er grvet huller til de nye træer - påtalt mundtigt overfor skovarbejdere 14-12-84 - op ad højsiderne mod NØ og SV. Stor gl. nedgravning i top foruden mindst 3 rævegrave. Toppen ret molestreret. 1 gl. fyr på toppen, der måske burde fældes da den står alene og derfor vil vælte under storm fra V og NV. Mål: 1,6x12x12 m. ** Seværdighedsforklaring ** Smuk lille høj, der ligger karakteristisk yderst på en bakkekam med god udsigt.
1991
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAfsætning af højen rettet.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links