Faktaboks

Kommune
Middelfart Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
36132
Sted- og lokalitetsnummer
080219-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En lille rund høj, ca. 12 m i tværmål, 1,0 m høj. Højen lig- ger på toppen af en lille banke, som falder temmelig stærkt mod øst. Bevokset med unge nåletræer og enkelte gamle træ- er. I plantage. Velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLav, mindre Høi beplantet med Gran.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lille rund høj i plantage, Den er ca. 12 m i tværm., 1,0 m høj. Højen ligger på toppen af en lille banke, som falder temmelig stærkt mod øst. Bevokset med unge nåletræer og enkelte gamle træer. Velbevaret.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSvær at afgrænse umiddelbart da den ligger yderst på bakkeryg. Nyryddet. 1 træ på højen, græs og grankvas. Området er ryddet for nylig og ligger hen ubeplantet. Mod øst stor grusgrav uden for 100 m-zonen. jeg tror den er unøjagtigt afsat på 4 cm kort. Højen er velbevaret. Mål: 1,5x14x14 m. ** Seværdighedsforklaring ** Regelmæssig intakt lille høj, hvorfra der er en efter fynske forhold ganske enestående udsigt.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links