Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191313
Sted- og lokalitetsnummer
140605-40
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.-oplysninger: Højen er i 1949 tinglyst på 17f Hald by, Hald. Denne del af Hald sogn er siden overført til Spentrup sogn, og højen ligger på matr. 40 og senere 40a Jennum, Spentrup. (Se journr. F53-5959). Hovedoplysninger rettes, når oplysninger om beliggen- hed er kontrolleret i forhold til tingbogen. (1.5. 1997/BPA) Græsklædt høj i ager. 3,25 x 22 m. Højen er forgravet næsten hele vejen rundt fra foden og op ad højsiden, ja undertiden højt op ad denne. Forgravningen har ka- rakter af dybe uregelmæssige huller. I SV mangler den- ne beskadigelse på et kort stykke, i ØSØ er den på et længere stykke ikke gennemgående, men optræder som spredte huller. Højsidernes øvre del er hele vejen rundt stærkt ødelagt af rævegrave og udsmidsjord fra disse. I toppen lille krater, diameter 2,60, dybde 0,20 m. I den forgravede fod ses enkelte større og mindre sten.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links