Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
19137
Sted- og lokalitetsnummer
140608-37
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Tinghøj". Græsklædt høj i ager. 2,20 x 18 m. Højfoden lettere forgravet og afpløjet hele vejen rundt. I øst har en del af højen været bortgravet; men skaden er atter nogenlunde udbedret. I nordvest- og sydøstsiderne større, men næppe dybtgående beskadigelser. Højen hist og her lidt uregelmæssig, muligt efter gamle beskadigelser.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links