Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221811
Sted- og lokalitetsnummer
140201-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fyrrebevokset, noget ødelagt høj, 3 m høj, 13 m bred.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDenne forhen smukke og fritliggende Høj er ganske ødelagt. Ved a [på tegning] sees to temmelig store Fodsteen. b [på tegning] er dyrket med Spade. c [på tegning] er afgravet og omrodet ved et yngre Brud. Partiet e [på tegning] staar endnu nogenlunde urørt og er beklædt med Græs og Lyng. Ved f [på tegning] sees Resterne af et gammelt Huus, og ligeud for Højen sees Spor af en Have. Højens Fod er pløjet for nær hele Kredsen om. Ved d [på tegning] er et firkantet Topbrud. Uagtet alle disse forskjellige Angreb, tør man dog endnu antage, at dens inderste og midterste Parti er urørt. Højen er bygt af Muld med faa lysere Pletter og Striber af Undergrundsjord. [[Fredet.]] Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer.
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj. Selve højen 6 m. i diam., 0,5 m. høj. Helt plan indenfor randstenene. Stort krater i S-siden af højen (4 x 6 x 1,2 m.) bevokset med gl. fyr. Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFundet som beskrevet i fredningsteksten. Bevokset med bøgetræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links