Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto
.

Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221812
Sted- og lokalitetsnummer
140201-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lyngklædt, højtliggende høj med gravning i S-siden. 3,5 m høj, 18 m bred.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen ligger højt og fra dens Top haves en meget smuk og vid Udsigt i sær mod Syd. Den har en smuk Form, er smuk lyngklædt og værd at frede. I dens Top findes et lille Brud, som er uden Betydning. Den er, som Grundtegningen viser, pløjet for nær paa alle fire Sider, hvorved dens middelstore Fodstene ere blevne synlige. Ved a [på tegning] sees de enkelte og ved b [på tegning] sees de stablede. Højens Fyld er Muld. Denne tilligemed Nabohøje ligge paa en Bakkekam. Bevoksning: 1980: Lyng og Løvtræer
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHelt forgravet højrest, bl.a. er hele S-siden af højen væk. Højen er nærmest trekantet. Bevoksning: 1980: Lyng og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBeskrivelsen stemmer. Meget ødelagt mod syd. Bevokset med store løvtræer.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links