Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
221816
Sted- og lokalitetsnummer
140201-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Enkeltfund, Stenalder (dateret 5400 f.Kr. - 3951 f.Kr.)

Original fredningstekst

(1986, MB) konstateret fjernet. Afmeldes. Tidligere C-høj. *********************** Lyngklædt, noget afgravet høj, 3 m høj, 19 m bred.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHer er egentlig kun Resterne af en større Høj Tilbage, da Partierne a a a [på tegning] ere bortpløjede og udkastede. Hele Partiet b [på tegning] tilligemed Bundbrudets Udkastning er bortført, og der er ingen Tvivl om, at Højens Bund er fulgt. Resterne af Højen ere lyngklædte. Paa Kanten af Brudet fandtes henslængt et tildannet Spydblad af Flint, hvis Form i Eet og Alt samstemmer med de ældste Lag i Kjøkkenmøgdyngerne. [[Frigivet]]
1886
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid]]Lyngklædt, noget afgravet høj, 3 m høj, 19 m bred.[[ [[Ikke-fredningsværdig efter besigtigelse 26/4-49 (jr. 124/49)]]
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2218:16, Status: B.
1949
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2218:16, Status: C.
1949
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er fjernet.
1987
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor(1986, MB) konstateret fjernet. Afmeldes. Tidligere C-høj.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Enkeltfund

Enkeltfund er en enkelt eller få genstande fra oldtiden eller historisk tid, som er blevet fundet uden nødvendigvis at indgå i en særlig kontekst med andre fortidsminder eller anlæg. Enkeltfund kan eksempelvis være flintøkser fra stenalderen, bronzelurer fra bronzealderen, smykker fra jernalderen eller mønter fra middelalderen. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links