sf N
.
sf V
.
sf S
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290717
Sted- og lokalitetsnummer
170801-137
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 1,25 x 25 m. Top helt affladet. Med tilgroede ujævnheder efter gammelt haveanlæg. Bevokset med græs og lyng og enkelte træer i ager.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStørre Høj, omdannet til Haveanlæg, beplantet og med Flagstang paa Toppen. Intet fundet.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,25 x 25 top helt affladet med tilgroede ujævnheder efter gl. haveanlæg, bevokset med græs og lyng og enkelte træer i ager.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, helt flad top, flad stor sænkning i top, tilgroet, tilgroede ujævnheder efter gmlt. haveanlæg i top, bevokset med mos, bregner, gederams, løvkrat og løvtræer, i kant af beplantning ud mod ager.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links