Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra N
.
Oversigt set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181247
Sted- og lokalitetsnummer
140604-69
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Græsklædt, granbeplantet høj i ager. 1,60 x 21 m. Nordfoden afpløjet. I vest berøres foden af grusgrav. I top lille sænkning, diameter 1,50 m, dybde 0,30 m.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFor kort Tid tilbage er den overpløjet tilligemed den omliggende Hede. Den er brudt fra Syd og derved er man stødt paa en Steenhobning, hvoraf en Deel er udbrudt og stablet paa Stedet. De temmelig store Fodstene ere ogsaa udbrudte. Om Midten er ryddet til Bunden vides ikke.
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGræsklædt, granbeplantet høj i ager. 1,60 x 21 m. Nordfoden afpløjet. I V berøres foden grusgrav. I top lille sænkning, diam. 1,50 m, dybde 0,30 m. Tingl 7/5 49[[Fredet]]
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links