Oversigt set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
181261
Sted- og lokalitetsnummer
140604-68
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Møgelhøj". Græsklædt høj i ager. Ca. 2,20 x 21 m. Det meste af vesthalvdelen bortgravet. En stor del af sydøst-højen ligeledes fjernet (højfylden holdes her på plads af en støbt cementmur). I toppen to firkantede nedgravninger. Flere mindre huller og ujævnheder. Centralgrav muligvis bevaret. Bør udgraves.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNu findes kun nogle sørgeligt udseende Rester af denne store Høj, der forhen ved sin Størrelse og høje Beliggenhed var Egnens anseeligste Høj. Den er ganske ødelagt ved forskjellige Gravninger, men om dens Midte er naaet i Bunden er meget tvivlsomt. Højen er bygt af Muld med smaa lyse Pletter af Undergrundsjord. Steen sees ikke.
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Møglhøj". Græsklædt høj i ager. Ca 2,20 x 21 m. Det meste af vesthalvdelen bortgravet. En stor del af SØ-højen ligeledes fjernet. (Højfylden holdes her på plads af en støbt cementmur). I toppen to firkantede nedgravninger. Flere mindre huller og ujævnheder. Centralgrav muligvis bevaret. (Bør udgraves før evt. sløjfning).1948: Det meste af V-halvdelen og en stor del af SØ-højen bortgravet. Sidstnævnte sted holdes højfylden paa plads af en støbt cementmur. I toppen to firkantede nedgravninger. Det ene af hullerne er gravet af gaardens folk, som her traf paa en stor, flad sten, som de ikke kunde flytte. [[Frigivet]]
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links