Oversigt, set fra NNV
.
Oversigt, set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
513314
Sted- og lokalitetsnummer
060104-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 18 m. Lav sænkning i toppen, ellers velbevaret. Randsten langs foden. Græsklædt med enkelte træer i ager.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lav, men i Omfang stor, Gravhøi med en Stenring omkring Randen. Den er tæt bevoxet med Krat og i Midten af den staar et stort Egetræ. Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 18 m. Lav Sænkning i Toppen, ellers velbevaret. Randsten langs Foden. Græsklædt med enkelte Træer i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj i ager. 2 x 17 m. Med randstenskæde, 41 synlige randsten, 0,5-1 m store. Største sten i NV-SV. Ingen synlige sten i SØ, NØ og V. Indenfor randstenskreds adskillige synlige sten optil stenkredsen. I N 1 m og S 2 m frizone omkring højfoden. Størst i S og SØ. Ca. 5 m i dia. stor sænkning i centrum, og på S-lige del af højen, skråt afgravet falder mod SV. Højen ellers velbevaret, men bærer spor af terasser på N og S-del efter kreaturslid. Højen tæt bevokset med kirsebær. På højsiden også eg, røn, hassel, hyld og tjørn. Tæt krat på S og V siden og langs højfoden af kaprifolie og brombær. Lidt gammelt kvas henligger ved SØ-foden og på toppen af højen på SØ-siden af højen står en rulle gammelt pigtråd. Kun enkelte marksten henligger optil højen. Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links