set fra NØ
.
set fra N
.
set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240365
Sted- og lokalitetsnummer
180405-44
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 13 m. Lyngklædt i hede på grænsen til ager. I toppen krater (2 m i diam. 0,65 m dybt) hvori gammel rævegrav. V-fod let afpløjet. Ø- og NØ-side forgravet med store, uregelmæssige, men tilsyneladende ikke sær- lig dybtgående gravninger. N-fod lettere forgravet.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMindre høj, næsten skjult bag buskads, stendynger og affald. Et maskinhus er bygget for tæt på. RIM er tilsyneladende af den opfattelse, at højen ligger meget godt beskyttet på den måde. Men har dog påtalt, at en oprydning ikke ville være af vejen. Nov. 1986: Hele ejendommen er opført - form. i 1950'erne - indenfor 100 m.-zonen, så her er nok ikke meget, vi kan gøre. SUA Bevoksning: 1981: Græs og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links