set fra SV
.
set fra NNV
.
set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240363
Sted- og lokalitetsnummer
180405-43
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,3 x 20 m. Lyngklædt i hede på grænsen til ager. I toppen stort kra- ter (7 m i diam., 1,25 m dybt) med åbning mod N. S-fod lettere beskåret af vej. ØSØ-fod noget afgravet. En 0,9 m bred og 0,3 m dyb, tilgroet rende stræk- ker sig op ad NV-siden. Højoverfladen er noget ujævn.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGræs- og lyngklædt høj med enkelte selvsåede røn og hyld og et stort, tilgroet hul i toppen. Højens S-fod er blevet kraftigt beskåret af kommunens vejarbejdere, men er dog senere efter henvendelse fra Ringkjøbing Museum blevet udbedret. Dog kan den nye jord, som er blevet fyldt på ikke helt arbejde sammen med højen og truer nu igen med at skride ud. Bevoksning: 1981: Græs og Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links