Foto, detalje
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
240371
Sted- og lokalitetsnummer
180405-60
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

På et bakkedrag sydøst for Muldbjerg ligger de tre Muldhøje. Den midterste af dem har en langstrakt form og er samtidig den største. Ved en udgravning i 1883 blev der her fundet en egekistegrav fra bronzealderen. Den over 3 m lange kiste indeholdt liget af en mand med en meget velbevaret dragt af uldstof. Dragten bestod af kofte, kappe, hue og såkaldte fodlapper (tøjstukker viklet om fødderne). Manden havde også fået sit sværd med og et uldnet tæppe samt nogle små bronzesmykker. En årringsdatering af egekisten har vist, at graven er fra ca.1376 f.Kr. Ved udgravningen fandt man ud, at gravhøjen havde fået sin langstrakte facon, fordi den var bygget sammen af to mindre gravhøje. "Gravhøjskomplekset" indeholdt også to andre bronzealdergrave, men her var egekisterne ikke bevaret.

Original fredningstekst

Tingl.: 21/11 1883, Poul Andersen. Afmærkn.: MS 1903, lieutn. Lassen. Høj, 3,1 x 18 m. Lyngklædt med enkelte buske, i hjørnet af udyrket jordstykke. I toppen krater (5,5 m i diam., 0,9 m dybt) med åbning mod V. Ø-, V- og N-sider noget afgravet. Højen har dog i hovedsagen bevaret sin form.

Undersøgelseshistorie

1883
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 3,1 x 21,0 x 18,0 m. I top stort krater op til 1 m. dybt, Ø-, N- og V-siden noget afgravet. Ellers pæn høj. Personindgang gennem kreaturhegn etabl. form. i 1985. Ejers hegn om højen har pælene anbragt over S-foden. Tale med amtsfr.insp. om at få det flyttet ved lejlighed. Teksttavle udarbejdet af museet og AFI opsat Ø for 2403:71. Anlægget plejet 1985. Amtsfr.kt. taler med ejer ved lejlighed om flytning af hegnspæle ned fra højfoden. ** Seværdighedsforklaring ** Flot højgruppe, Muldhøje, med Muldbjergmandens findested (2403:72). Flot udsigt over Hover Ådal. Bevoksning: 1986: Græs og Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2010
Fortidsminde af national betydning - KulturstyrelsenNy skiltning på lokaliteten i forbindelse med projekt Danmarks Oldtid i Landskabet.
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Holstebro MuseumHøj. 3 x 16 m ca. Græsklædt i afgræsset areal ml marker. Offentlig adgang hertil, skilt og parkeringsplads. Fredningssten på østsiden. Højen her et forholdsvis stort, men noget affladiget pkyndringshul i toppen, men har ellers bevaret sin kublede form.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links