set fra NV
.
set fra Ø
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240370
Sted- og lokalitetsnummer
180405-62
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj i markskel, 1,7 x 20 m. Græsklædt mellem agre. I skellet er plantet gra- ner. Højens østlige trediedel bortgravet. Af SV-siden er bortskåret et stykke. Den bevarede del af højen er næsten overalt forgravet. Af større beskadigel- ser ses: I toppen et hul (2 m i diam., 0,45 m dybt). I S-siden et hul (2,8 m i diam., 0,55 m dybt). Centralgrav rimeligvis bevaret. Matr.nr. 6d: Høj i skel til matr.nr. 3ø, Muldbjerg.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I top større sænkning, ca. 2,5 x 0,5 m., i S-side lignende sænkning. Overalt noget ujævn og forgravet. Ø-lige trediedel fjernet, gamle skader. Præsenterer sig pænt på afstand. I markskel, gammelt granhegn over top, længst langs skellet N/S. Når hegnet skal fornyes, evt. før, kan man med fordel rydde de gamle graner. Foto fra SV. Pleje foreslået amtsfr.kt. vinter 86/87. Bevoksning: 1986: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links