Oversigtsfoto af gravhøj set fra øst
.
Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390937
Sted- og lokalitetsnummer
220304-100
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,7 x 19 m. I top en ca. 3 m bred, ca. 0,5 m dyb sænkning. Overfladen meget forgravet med flere sænkninger. I den afgravede østside en 1 x 0,75 m stor flade af sten synlig. Mod øst i skel, østlige fjerdedel sløjfet. Græs- og lynggroet og beplantet med gran. I østlige udkant af plantage.

Undersøgelseshistorie

1920
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,2 x 16 m, stærkt forgravet i overfladen. Top afgravet, større, flad gravning fra N., hvori Sankesten, 3 randsten(?) i ø. Fod.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,7 x 19 m. I top en ca 3 m bred, ca 0,5 m dyb sænkning. Overfladen meget forgravet med flere sænkninger. I den afgravede østside en 1,00 x 0,75 m stor flade af sten synlig. Mod Ø i skel, østlige fjerdedel sløjfet. Græs- og lynggroet og beplantet med gran. I østlige udkant af plantage.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links