533528
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
533528
Sted- og lokalitetsnummer
060203-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Anselig høj, 3 m høj, 22 m i tværmål i N-S og 18 m i Ø-V. I SØ-siden et overfladisk hul, ellers smuk og velbevaret. Træ- bevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lille Gravhøi vestlig fra Brunsgaard. Den er ubeskadiget, men tæt bevoxet med Krat og Tiørn. Anm. Brunsgaard kaldes almindelig Brogaard. Bevoksning: 1986: Græs og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Jershøj". Anselig træbevokset Høj i Ager, smuk og velbevaret. Kun i Sydøstsiden et overfladisk Hul. Tvm. N-S 22 m, i Ø-V 18 m. Højde 3.0 m.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Jershøj". 4 x 21 x 17,5 m. Hvælvet og ganske smuk høj beliggende på sydskrånende terræn (hvorfor højden varierer fra 2,5 til ca. 4 m), synlig fra amtsvejen i syd. Græsklædt og bevokset på toppen med en halv snes gamle tjørne af stor skønhed. Nogle mindre og nu helt tilgroede gamle indgravninger i siderne mod ø, s og v deformerer højen noget, dog ikke meget, og slet ikke synligt fra afstand. Bør, af hensyn til sin nære beliggenhed ved amtsvejen og sin landskabelige indvirkning, nyde godt af en moderat pleje: den begyndende "fodpose" af brombær, hyld og roser bør fjernes, sammen med enkelte fuglekirsebær og større hyldetræer, der slører indtrykket af højen og dens dekorative tjørne. Der sker løbende afpløjning foran højens ø-fod, der dog ikke synes berørt direkte. En dyb, bred afpløjningsrende har dannet sig foran højfoden. Bevoksning: 1986: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links